Mi az az almacsiga?!
Crystal17 2004.08.21. 13:32
A másik népszerű, akváriumban tartott faj. Gömb alakú, fedeles héjú faj. Dél-Amerikából származú, tüdővel lélegző puhatestűek, melyeknek több színváltozata is létezik a kereskedelemben. A legelterjedtebb változat háza sötétbarna, világosabb csíkokkal díszítve. Fején két pár tapogató van, az ajaktapogató, valamint a hosszabb tapogatók, ezek alatt találhatók a szemek. Feltűnő a hosszú, 5-6 cm-es légzőcsövük, melyet a vízből kidugva lélegeznek. Csipkelődő halak közé nem ajánlatos betelepíteni, mivel gyakran megcsipkedik az Almacsiga légzőcsövét, ami a pusztulását okozhatja. Savas vízben nem érzi jól magát. Elpusztult növényi részeket és hulladékot fogyasztanak, de megeszik a haleledelt és ha nem kapnak elég táplálékot, akkor a növényzetet is megtámadhatják. Az Almacsiga ivaros szaporodású, petecsomóit a víz fölé rakja le. Fontos, hogy ezek a peték ne száradjanak ki, ezért a medence tetejét fedni kell a megfelelő párásodás miatt. Ügyelni kell arra, hogy a csiga ne mászhasson ki a medencéből, mert kiszáradhat, vagy ha leesik, eltörik a háza, ami óhatatlanul a pusztulásához vezet. A kis csigák 26-28 fokon 10-12 nap alatt kikelnek. Fontos, hogy az éppen kikelt csigák azonnal vízbe kerüljenek. Ez a faj is érzékeny a gyógyzserekre, valamint a vízminőség romlására. Egyes fajaik a természetes élőhelyükön akár a 20 cm-t is elérhetik, akváriumban nem haladják meg a 6-7 cm-t. Mivel kopoltyúüregük és tüdejük is van, képesek hosszabb ideig a vízen kívül tartózkodni. Melegvízi faj, 20 Celsius fok alatt ellustul, a talajba ássa magát.
|